Közlenmiş domatesli makarna tarifi nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği için közlenmiş domatesin eşsiz aromasıyla hazırlanan bu makarna tarifi, hem göze hem damağa hitap ediyor. Fırında karamelize olan domateslerin zengin tadı, sarımsak ve fesleğenle birleşerek klasik bir İtalyan lezzetini ortaya çıkarıyor.

22 Kasım 2025

Közlenmiş Domatesli Makarna Tarifi


Malzemeler:


  • 400 gr makarna (spagetti veya fettuccine önerilir)
  • 4 adet büyük boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Taze fesleğen yaprakları (servis için)
  • Rendelenmiş parmesan peyniri (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Domatesleri Közleme:

  • Domateslerin kabuklarını hafifçe çizin ve kaynar suda 1 dakika blanş yapın.
  • Soğuk suya alarak kabuklarını kolayca soyun.
  • Domatesleri ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın.
  • Fırın tepsisine yerleştirin, üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
  • 200°C fırında 25-30 dakika közlenene kadar pişirin.

2. Sos Hazırlığı:

  • Közlenmiş domatesleri bir kaseye alın ve çatalla ezin.
  • Sarımsakları ince ince doğrayın.
  • Tavada kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Ezilmiş közlenmiş domatesleri tavaya ekleyin.
  • Tuz, karabiber, kuru fesleğen ve pul biberi ilave edip 5-6 dakika kısık ateşte pişirin.

3. Makarna Pişirme:

  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin.
  • Makarnayı paket üzerindeki sürede diri kalacak şekilde pişirin.
  • Pişen makarnanın suyundan 1 bardak ayırın, makarnayı süzün.

4. Birleştirme ve Servis:

  • Makarnayı sosun bulunduğu tavaya ekleyin.
  • Ayırdığınız makarna suyundan yarım bardak ekleyip karıştırarak 2 dakika daha pişirin.
  • Üzerine taze fesleğen yaprakları ve rendelenmiş parmesan peyniri serperek servis yapın.

İpuçları:

  • Közlenmiş domatesleri önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Makarnayı sosla birleştirirken ayırdığınız su makarnanın daha kıvamlı olmasını sağlar.
  • Daha yoğun bir lezzet için közlenmiş domateslere 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ton Balıklı Makarna Salatası
Ton Balıklı Makarna Salatası
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Makarna Salatası
Tavuklu Makarna Salatası
;