Fırında beşamel soslu sebzeli makarna nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir fırın yemeği arayanlar için pratik bir tarif: Kremalı beşamel sosu, rengarenk sebzeleri ve erimiş peyniriyle hem göze hem damağa hitap eden nefis bir makarna.

22 Kasım 2025

Fırında Beşamel Soslu Sebzeli Makarna Tarifi


Malzemeler:


  • 300 gram makarna (penne veya fiyonk tercih edilebilir)
  • 2 orta boy havuç
  • 1 kabak
  • 1 kırmızı biber
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kuru nane

Beşamel Sos İçin:


  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı muskat cevizi
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri İçin:

  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

1. Makarna ve Sebzelerin Hazırlanması

  • Makarnayı paket üzerindeki talimata göre haşlayın, süzün ve bir kenara alın.
  • Sebzeleri (havuç, kabak, kırmızı biber) küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik, sarımsağı ince ince kıyın.
  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın, soğan ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun.
  • Doğranmış sebzeleri ekleyip, yumuşayıncaya kadar soteleyin. Tuz, karabiber ve kuru nane ile tatlandırın.

2. Beşamel Sosun Yapılışı

  • Orta boy bir tencerede tereyağını eritin.
  • Unu ekleyip, kokusu çıkana ve hafif renk alana kadar 2-3 dakika kavurun.
  • Yavaş yavaş sütü ekleyin, sürekli çırparak topaklanmayı önleyin.
  • Kıvam alana kadar kaynatın, ardından tuz, muskat ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırın.

3. Makarnanın Birleştirilmesi ve Fırınlanması

  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Haşlanmış makarnayı, sotelenmiş sebzeler ve beşamel sosla iyice karıştırın.
  • Karışımı yağlanmış bir fırın kabına dökün.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.

4. Servis Önerisi

  • Sıcak olarak servis yapın, yanında yeşil salata ile sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Beşamel sosu yaparken sütü oda sıcaklığında kullanırsanız topaklanma riski azalır.
  • Sebzeleri çıtır kalacak şekilde kısa süre sotelemek, fırında dağılmalarını önler.
  • Makarnayı haşlarken fazla pişirmemeye dikkat edin, çünkü fırında da pişecek.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ton Balıklı Makarna Salatası
Ton Balıklı Makarna Salatası
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Makarna Salatası
Tavuklu Makarna Salatası
;