Beşamel soslu tavuklu mantar makarnası nasıl yapılır?

Kremalı beşamel sosun enfes lezzetiyle buluşan tavuk ve mantar, makarnayla mükemmel bir uyum yakalıyor. Pratik hazırlanışı ve lezzetli sonucuyla hem günlük hem de özel davet sofralarınız için ideal bir tarif.

22 Kasım 2025

Beşamel Soslu Tavuklu Mantar Makarnası Tarifi


Malzemeler:


  • 400 gram makarna (fettuccine veya penne önerilir)
  • 2 adet tavuk göğsü (küp küp doğranmış)
  • 200 gram mantar (dilimlenmiş)
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı muskat cevizi (rendelenmiş)
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Maydanoz (servis için)

Hazırlık Süresi: 15 dakika


Pişirme Süresi: 30 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Yapılışı:

1. Makarnayı Haşlayın:

  • Derin bir tencerede su kaynatın, içine tuz ekleyin.
  • Makarnayı paket üzerindeki süre kadar haşlayın, süzün ve bir kenara alın.

2. Tavuk ve Mantarı Soteleyin:

  • Geniş bir tavada sıvı yağı ısıtın.
  • Küp doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Sarımsağı ekleyip kokusu çıkana kadar soteleyin.
  • Tavukları ekleyip rengi dönüp suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Dilimlenmiş mantarları ekleyip mantarlar yumuşayana kadar pişirin, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ocaktan alın.

3. Beşamel Sosu Hazırlayın:

  • Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
  • Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun.
  • Yavaş yavaş sütü ekleyip sürekli çırparak topaklanmayı önleyin.
  • Koyulaşana kadar orta ateşte pişirin, muskat cevizi, tuz ve karabiber ekleyin.
  • Ocaktan almadan önce rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip eriyene kadar karıştırın.

4. Tüm Malzemeleri Birleştirin:

  • Beşamel sosu tavuklu mantar karışımının üzerine dökün, iyice karıştırın.
  • Haşlanmış makarnayı ekleyip sosla iyice harmanlayın, 2-3 dakika daha ısıtın.

5. Servis Yapın:

  • Sıcak olarak servis tabaklarına alın, üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.
  • İsteğe bağlı olarak ekstra kaşar peyniri ile süsleyebilirsiniz.

İpuçları:

  • Beşamel sosunun kıvamını kontrol etmek için sütü yavaş ekleyin, topaklanırsa çırpıcı ile ezebilirsiniz.
  • Tavuk yerine hindi göğsü de kullanabilirsiniz.
  • Makarnayı haşladıktan sonra soğuk sudan geçirmeyin, sosun tutunmasını engeller.
  • Mantar olarak kültür mantarı veya istediğiniz başka bir çeşit kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ton Balıklı Makarna Salatası
Ton Balıklı Makarna Salatası
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Makarna Salatası
Tavuklu Makarna Salatası
;